eme design river house mildura river elevation

River House

Mildura, 2005

Fronting the Murray River in Mildura, this project is a poetic symbiosis of sustainable design and luxury. Overlooking the water, carefully detailed natural materials and sculptural curved rammed earth wall.

The carefully detailed raw materiality highlights the luxurious qualities inherent within natural materials, and the form communicates with landscape.

The client’s aesthetic agenda became a spring board for opportunities to achieve environmental gains. Their brief initially outlined their visual aspirations; these were explored to uncover the underlying priorities which ultimately formed this exceptionally efficient sustainable project.


luxury rammed earth home

“Luke’s [project] stood out in showcasing a design process, which involves rigorous analysis (of patterns, the natural environment, sightlines, etc) and resulting in a building not only of extremely high performance and ecological integrity, but also in creating beautiful spaces connected with the landscape.”

Rob Roggemma

The sculptural curve of the rammed earth wall veils the master bathroom from the bedroom.

river house mildura master bathroom
river house mildura master bathroom
The sculptural curve of the rammed earth wall veils the master bathroom from the bedroom.
river-house-mildura-portraits-landscape-3

THE SERENE JAPANESE ENTRY COURTYARD HAS BEEN DESIGNED WITH FENG SHUI PRINCIPLES.

 

river-house-mildura-elevation-landscape

The house forms a bold silhouette in the dwindling light a dramatic backdrop for evening entertaining.

At night hidden lights transform the house into a dramatic focal point.

river-house-mildura-portraits-night-library
river_house_sustainable_exemplar-5-of-12
river-house-mildura-earth-wall

Views have been carefully framed for dramatic effect.

river-house-mildura-framed-views1
river-house-mildura-framed-views2
river_house_sustainable_exemplar-12-of-12
river_house_sustainable_exemplar-11-of-12
river_house_sustainable_exemplar-9-of-12
river_house_sustainable_exemplar-6-of-12
river-house-plan

BUILDER

Paul & Sharon Dean

Engineer

Keith Long & Associates Pty Ltd

Labyrinth Design

EME Design pty ltd, Cundall

Cooling

Labyrinth fans & cooling back up – John Devilee Refrigeration Pty Ltd Heating Heating (in slab), solar panels and storage & hot water Aquatherm Pty Ltd Lighting Concept: EME Design pty ltd

Consultant:

Martin Butcher Lighting Design. 

Supplier:

LPA Pty Ltd 

Materials

Rammed Earth: Earth Structures Australia Pty Ltd
Masonry Frame Structure: Natural finish Sand and cement render with application texture.
Ceiling: Radial cut mountain ash shiplap boards lime washed Fascia: Stained Laminated pressure treated cypress pine – LTS.
Windows: Double glazed low e glass Cedar Timber windows.
Floor: Limestone, natural wool carpet.
Bench tops: Concrete – Rutso.
Decking: Spotted gum Nullarbor Timber 

ESD case study

The aim was to reduce the energy consumption with 50% over a similar home in a comparable area and exceeded this. This was achieved, and an even higher ambition of 64% reduction, by overlaying the responses to our resource mapping. These included mapping the sun’s path, the sight lines, the subterranean temperature, materials and other potentials. The intended gains from every single system were improved upon when it operated in conjunction with another system. Data logging revealed that the building exceeded the simulated model’s predicted performance. The interaction between the passive and active systems offers greater gains through the complexity with which each system operates. By responding, finding windows of opportunity and ultimately producing an organic system that works reciprocally within other systems to produce an elastic loop, these gains were reached.

river_house_sustainable_exemplar-1-of-1

sustainable function in a luxury home

This project addresses the challenge of achieving sustainable function in a ‘luxury’ home. This is a timely opportunity as more people aspire to the costly environmental qualities of size and grandeur. This project is a symbiosis of sustainable design with a luxurious living, underpinned by embedded environmental design components including: in ground Labyrinth cooling with night heat purging, insulated and non insulated rammed earth walls and low e double glazing with strategic window positioning.

river_house_sustainable_exemplar-8-of-12

Related Projects

wrights-terrace-prahran-exterior-rear

Wrights Terrace

laptop-pro-south-melbourne-street-elevation-colour5

Laptop Pro

eco townhouse apartments

Eco Townhouses

View all Projects >

Related News

NORTHCOTE PROGRESS - RAMMED EARTH

Progress continues at Northcote…

#mmhouse_eme   @emedesign_melbourne

Read this article >

View more News >

STUDY

Key to our philosophy is a healthy appetite for learning, listening, discovering and questioning.

View this page >

Keep up to date with EME Design

For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are instructions on how to enable JavaScript in your web browser.