STUDY

Key to our philosophy is a healthy appetite for learning, listening, discovering and questioning. EME believe that continuous learning drives innovation, inspiration and sustainability and we relish the opportunity to share this knowledge.


RIVER HOUSE

Fronting the Murray River in Mildura, this project is a poetic symbiosis of sustainable design and luxury. Overlooking the water, carefully detailed natural materials and sculptural curved rammed earth wall.

The carefully detailed raw materiality highlights the luxurious qualities inherent within natural materials, and the form communicates with landscape.

The client’s aesthetic agenda became a spring board for opportunities to achieve environmental gains. Their brief initially outlined their visual aspirations; these were explored to uncover the underlying priorities which ultimately formed this exceptionally efficient sustainable project.

VIEW PLEA2009 CASE STUDY PAPER >
VIEW PLEA2009 CASE STUDY PRESENTATION >
VIEW SASBE2009 CASE STUDY PAPER >
VIEW SASBE2009 CASE STUDY POSTER >
VIEW SB08 CASE STUDY PAPER >
VIEW SB08 CASE STUDY PRESENTATION >

VIEW PROJECT >

WRIGHTS TERRACE

Reflecting the owner’s sense of flair and focus on her wellbeing; this inner Melbourne project utilizes an inverse veneer construction technique. Hebel block work is placed internally where its excellent thermal qualities can provide the most benefit. The light lightweight timber is used externally to insulate and protect it from direct weather and extreme temperature changes.

Featured in Contemporary Home, Solar House Day, Museum Smart Home Initiative and Smart Water Fund, this house achieves a 65% saving in mains water consumption.

This exemplar project was selected for Melbourne Open House Lecture Series

VIEW URBAN WATER SOLUTIONS CASE STUDY 14 >
VIEW URBAN WATER SOLUTIONS CASE STUDY 21 >
VIEW WRIGHTS TERRACE PRAHRAN CASE STUDY >

VIEW PROJECT >

LAPTOP PRO

A contemporary design has been achieved that respects the existing character, whilst enhancing the amenity of the modest existing dwelling. South Melbourne is characterised by an eclectic range of developments many extended Victorian and Edwardian cottages located on narrow blocks. This tradition of appropriate densification is followed in the alterations and additions of ‘Laptop Pro’.

VIEW LAPTOP PRO SOUTH MELBOURNE CASE STUDY BDAV2009 >
VIEW LAPTOP PRO SOUTH MELBOURNE CASE STUDY >

VIEW PROJECT >

MILDURA ECO LIVING CENTRE – MELC

EME’s exciting sustainable architectural exemplar is the first stage in a 50 vision. The overal master plan is being developed in collaboration with CERES. A hub building and cafe for the new Environmental Park located in Mildura on the old landfill site. EME has had to be creative on a tight budget and involve the community in the build. This building will utilise the local earth and encorporate other locally sourced materials. Inside a sculptural earth wall morphs from seat, to bench, niche, sundial, room divider. The dramatic roof plane is the product of extensive solar diagramming. A slide from the main floor to the ground below, a playful addition for kids and the young at heart. Link to Mildura Council Information on project

Article link Eco Centre Day

VIEW MILDURA ECO CENTRE CASE STUDY CONCEPT >
VIEW PAGES FROM MILDURA ECO CENTRE CASE STUDY MASTER PLANNING >

VIEW PROJECT >

ECO TOWNHOUSES

The brief for these eco apartments was to reach a high-end, design-savvy market. Achievements in efficient use of space and energy allowed for approval of a fourth unit. Living spaces are located on the first floor and orientated north, maximising light and free energy provided by the sun. The roof form catches sea breezes. They are sucked into the building via theatrical light courts, providing natural cooling and ventilation. Underground tanks store water collected from roofs, reducing the reliance on mains water and relieving pressure on public stormwater systems.

Bayside Leader | Emerald Hill Times

VIEW URBAN WATER SOLUTIONS CASE STUDY 15 >

VIEW PROJECT >

VICTORIA STREET APARTMENTS

Nine ecologically sustainable apartments located in Elsternwick, nearby the Glen Huntly Road shops and numerous public-transport options. Public and private spaces borrow from each other, there by improving the amenity of both. This project incorporates large north facing landscape volumes that have been “scooped” out of the building envelope to provide space for substantial trees to flourish. This strategy enables each apartment to benefit from a “shared zone” of connected landscape, generated from analysis of site lines. Designed to create a sense of “home”, generous rooms and balconies allow for mature trees on every level.

Sanctuary magazine

VIEW VICTORIA STREET APARTMENTS ELSTERNWICK CASE STUDY >

VIEW PROJECT >

CRACKED CRAB

Luke winning design for emergency furniture was showcased in Tokyo at the Designers Block 2000. Responding to the need for emergency shelter and a supply kit in the aftermath of an earthquake in Tokyo, the design took its inspiration from aeronautics and combined it with the ingenuity he discovered within the park dwellers of Tokyo. The Cracked Crab comfortably exists as a compact chaise lounge with a difference. Nestled within are supplies required to survive post natural disaster, the lounge can be packed away and carried on you back. Once safety has been reached the Cracked crab is easily converted into a tent. When set up as a pagoda canopy collects and purifies rainwater. A whole family can fit comfortably inside, the supplies housed within enough to survive until disaster relief arrives. When set up as a pagoda canopy collects and purifies rainwater. Its monocoque form utilises the inherent durability of the double curve.

VIEW CRACK CRAB >

VIEW PROJECT >

WOODLEIGH AG HORT

Taking the opportunity to educate as a starting point, this student driven project encompassed the myriad of possibilities available to sustainable design and presented them as a cohesive statement. Straw bale walls with rustic reclaimed ironbark poles nestling into the southern aspect juxtapose against the linear rhythms of the timber on the northern façade. The result is an open textbook of ESD.

VIEW SASBE2009 CASE STUDY PAPER >
VIEW SASBE2009 CASE STUDY POSTER >
VIEW WOODLEIGH AG HORT CASE STUDY >
VIEW WOODLEIGH AG HORT BAXTER CASE STUDY BDAV2009 >
VIEW SCHOOLS CASE-STUDY-DOMINIQUE-HES-OHI2 >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES LEARNING SPACES AUBEA20102 >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES CRITICAL CREATVE THINKING >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES FUTURE PROOFING SCHOOLS >

VIEW PROJECT >

SASBE 2009

In 2009 Luke Middleton presented his paper “Elastic Design – Regeneration of Education through Architecture – Case Studies” at the 3rd CIB International Conference on Smart and Sustainable Built Environments. The conference was held in Delft, the Netherlands, 15-19 June 2009. The central theme was of the conference was “From problem to promise – building smartly in a changing climate”.

Luke Middleton co-wrote the paper with Mark Friedlander and were honoured with awards for their presentation and poster at the conference.

VIEW SASBE2009 CASE STUDY PAPER >
VIEW SASBE2009 CASE STUDY POSTER >

VIEW PROJECT >

THORNBURY SOUND STUDIO

The Thornbury School strawbale Sound Studio was designed in close collaboration with the school teachers and students. During the design process practical exercises with various stakeholders exposed the opportunity to design a multi-functional building with optimal spatial planning. The building is used as a traditional recording studio as well as a teaching space. The building is tapered in plan and section providing both an efficient in layout and assists in its acoustic performance. In consolidating the size of the internals we were able to incorporate a external verandah space which merges with a outdoor performance space.

VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES CRITICAL CREATIVE THINKING >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES FUTURE PROOFING SCHOOLS >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES LEARNING SPACES AUBEA2010 >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES LEARNING SPACES >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES OHI11 >

VIEW PROJECT >

TAS ECO HOUSING

In this project, EME, in collaboration with Gary Cole, choose to celebrate, rather than disguise the series of sustainable processes. The development of low cost dwellings in Tasmania involved the community in their ecologically responsible living. Exposed systems like water storage features integrated into a public square, both educate and stimulate understanding, contributing to the social fabric through increased awareness for the inhabitants and the broader community.

VIEW TAS ECO HOUSING CASE STUDY >

VIEW PROJECT >

MULTI-FUNCTIONAL CLASSROOM

Designed as a viable alternative to the standard portable, the Multifunctional classroom uses locally sourced, sustainable materials and is constructed without the use of any metal framing. The entire project was completed in 3 months, from its tender to the final finishes. It is enjoyed by year 7 & 8 students at Thornbury High school, operating comfortably without heating or cooling. Setting a precedent for the future of school buildings, this model can be adopted to fit a multitude of requirements in any school setting.

VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES CRITICAL CREATVE THINKING >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES FUTURE PROOFING SCHOOLS >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES LEARNING SPACES AUBEA2010 >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES LEARNING SPACES >
VIEW SCHOOLS CASE STUDY DOMINIQUE HES OHI11 >
VIEW THORNBURY MULTI FUNCTIONAL CLASSROOM CASE STUDY >

VIEW PROJECT >

EME

EME embodies the integrity of intelligent, efficient design. We create beautiful, sustainable buildings inspired by a process of dialogue and exchange.

View this page >

COMMUNITY

Intelligent design has a way of empowering individuals and communities. EME’s inclusive approach has led to essential and ongoing relationships within the community.

View this page >

eme_design_leaders_in_sustainability_2014

Home

We believe the process as well as the product should be enjoyable and pride ourselves on our award winning innovative design.

EME design embodies the integrity of intelligent, efficient design. We create beautiful, sustainable buildings inspired by a process of dialogue and exchange.

 

View this page >

Contact

Visit Luke at the EME Studio, drop us a line or email anytime.

View this page >

Keep up to date with EME Design

For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Here are instructions on how to enable JavaScript in your web browser.